header-roc-du-maroc-07

Veelgestelde vragen

Voorbereiding

Er staat geen leeftijd op een sportieve uitdaging als deze. Belangrijk is dat je in zeer goede gezondheid verkeert en dat je fysiek voldoende bent voorbereid om deel te nemen aan een mountainbike marathon. Dit wil zeggen dat je minimaal 6 maanden vooraf moet starten met een aangepast trainingsschema en dat zowel je voeding als leefgewoonten gedurende deze periode aangepast worden. Tijdens de challenge zullen vooral het klimaat en de slopende afstanden een grote vijand vormen. We vragen daarom ook aan elke deelnemer om een uitgebreide medische check up te laten uitvoeren bij zijn of haar huisarts. Zonder goedgekeurd medisch attest kan je niet deelnemen aan RocDuMaroc

In de challenge categorie kan je als solo rijder deelnemen. Er worden geen extra kosten aangerekend. Je slaapt alleen in een tent ( zoals iedereen) die door ons wordt aangeleverd. Zowel bij de start als bij aankomst slaap je in een kamer op basis van twee personen. Je deelt je kamer dus met een andere solorijder of deelnemer naar keuze. Je zal nooit alleen in een kamer slapen. Tijdens de verschillende etappes is het verplicht om met minimaal 2 personen te rijden. Zo kan je co-rijder de organisatie verwittigen indien je technische of medische assistentie nodig hebt. Elke deelnemer gebruikt zijn eigen Garmin gps toestel. Dit moet steeds opgeladen zijn bij de start.

Ook is elke solo rijder verplicht om een SPOT tracker te huren via de organisatie. ( hierover volgt later in de mailings meer uitleg)

Voor Marokko heb je een geldige reispas ( internationaal paspoort) nodig. De reispas moet nog tot 3 maanden na het einde van de reis geldig zijn. 

Een annulatie verzekering is niet verplicht maar wel ZEER STERK aanbevolen. Een val enkele weken of zelfs dagen voor vertrek kan ervoor zorgen dat je last minute niet kan deelnemen. Indien je geen annulatie verzekering hebt verlies je je inschrijvingsgeld volledig. Indien je wel een annulatieverzekering hebt, zal de verzekering mits de juiste documenten je vergoeden voor het geleden verlies. 

Iedereen die deelneemt aan RocDuMaroc is verplicht om een reis- en repatriëringsverzekering af te sluiten. Voor wie deelneemt in de race categorie is een specifieke race verzekering verplicht ( BCOH) Aangezien de verschillende etappes verlopen doorheen de afgelegen gebieden van Marokko, is het niet vanzelfsprekend om snel de juiste medische hulp te vinden. De kans op een val is zeker niet uitgesloten tijdens deze challenge. Vaak is men na een aantal dagen uitgeput en eist dit zijn tol. Meestal is dit met wat rust verholpen maar bij aanhoudende malaise of na een ernstige valpartij met breuken of bloedingen tot gevolg is men in deze landen vaak niet in staat om aangepaste medische zorgen toe te dienen. De ziekenhuizen zijn niet met dezelfde medische apparatuur uitgerust zoals wij Europeanen, dat gewoon zijn. Het is dus best om zo snel mogelijk naar België of Nederland gerepatrieerd te worden. Zonder verzekering kost dit fortuinen en veel kostbare tijd. Een goede verzekering kan jouw kosten al vlug beperken tot een minimum. Voor meer vragen over een bijstandsverzekering en/of een race verzekering kan je steeds terecht bij je bij Jowi Reizen ( kristl@jowireizen.be)

Brussels Airlines aanvaardt 1 stuk bagage van maximaal 20kg / pers. (L + B + H = 158cm) en 1 stuk handbagage van max. 6 kg / persoon. Je hebt echter onderweg niet meer nodig dan enkele fietsoutfits, een paar t shirts, een lange broek, wat reserveonderdelen, etc.… We willen daarom iedere deelnemer met aandrang vragen om zijn bagage zo veel mogelijk te beperkten. ( max 20kg ) Alle extra kilo’s zeul je zelf dagelijks mee. Het is niet de eerste keer dat we na 2 dagen deelnemers zien zweten en puffen met hun veel te zware bagage.

Ter plaatse moeten bijna dagelijks alle sporttassen getransporteerd worden. Het is voor niemand leuk om 340 tassen van 20 kg te versjouwen. Ook voor jezelf is dit geen cadeau. Met 20 kg per persoon kom je al een heel eind. Breng ook zeker geen harde koffer of een trolley met wieltjes mee. Deze zou door het stapelen in de vrachtwagen stuk kunnen gaan. Het best is om een flexibele ( stoffen) sporttas mee te brengen. Deze zijn licht en makkelijk hanteerbaar.

Omdat de tentjes niet bedoeld zijn om je bagage in op te bergen is het aanbevolen om een plastic beschermhoes mee te brengen zodat je bagage droog blijft indien het ’s nacht of overdag zou regenen. Makkelijker nog is kiezen voor een waterproof sporttas.

Aangezien de start op +/- 1500m hoogte plaatsvindt kan het kouder zijn dan dat je zou verwachten in Marokko. Ook de nachten zullen vaak fris zijn…ook al kan het overdag tot 30gr worden. Daarom neem je best zowel dikkere als lichte kledij mee. Verschillende dunne laagjes over mekaar is het meest interessant.

STRUCTUUR IS ALLES

Overweeg steeds bij alles wat je meeneemt of het spullen zijn die je echt wel nodig hebt.. Investeer in licht en compact kampeermateriaal. Hier geldt vaak hoe compacter hoe duurder. Al bespaar je er toch beter niet te veel op want een goeie nachtrust is noodzakelijk wanneer je uithouding test en fysieke inspanningen levert. Het is belangrijk om op een juiste en logische manier te pakken. Weet waar je alles stopt.
Elk jaar zien we deelnemers een week lang zeulen met hun veel te zware bagage.

Annuleringskosten

Annuleringen en wijzigingen met betrekking tot een door Jowi Rezien samengestelde pakketreis geven aanleiding tot onderstaande
kosten.
1. Bij annulering dient de reiziger Jowi Reizen daarvan zo vlug mogelijk telefonisch, per mail of per aangetekend schrijven op
de hoogte te stellen. ( kristl@jowireizen.be)
2. De annuleringskosten zijn variabel volgens het tijdstip van annulering. De juiste datum van annulering wordt bepaald door
de datum van schriftelijke ontvangst door Jowi Reizen.
3. Bij annulering dienen onderstaande annuleringskosten in ieder geval betaald te worden door de reiziger aan Jowi Reizen,
zelfs indien de annulering te wijten is aan toeval of overmacht.
4. Bij toepassing van onderstaande percentages wordt er bijkomend een administratieve kost van € 50 per persoon
aangerekend.
5. Alle bedragen zijn te vermeerderen met de verzekeringspremie van Allianz (indien besteld via Jowi Reizen).
6. Verzekeringspremie is nooit terug betaalbaar.
7. Indien de reiziger zijn deelname/ reis wenst te verplaatsen naar een volgende editie dan kan dit enkel wanneer er geen
onderliggend medisch probleem aan de oorzaak ligt van de aanvraag tot overdracht van de huidige reis. De reiziger kan dan
in samenspraak met Jowi reizen zijn deelname uitstellen met maximaal 1 jaar mits er een extra administratieve kost van
300€ betaald wordt bovenop het voorschot of het bedrag dat tot dan betaald werd. De overdracht naar de eerstvolgende
editie kan tot 6 weken voor vertrek.

Bij annulering door de reiziger worden volgende kosten aangerekend:

1. bij annulering tot 12 weken voor vertrek: 30 % van de reissom.
2. bij annulering vanaf 12 weken voor vertrek: 50% van de reissom.
3. bij annulering vanaf 10 weken voor vertrek : 75% van de reissom.
4. bij annulering vanaf 8 weken voor vertrek + no show: 100% van de reissom.

Bijzondere annuleringsvoorwaarden

Eens vliegtickets uitgeschreven zijn ( 3 weken voor vertrek), is geen terugbetaling meer mogelijk en lopen de annuleringskosten op tot
100% van de prijs van de desbetreffende tickets ongeacht het tijdstip van annulering. De bovenstaande percentages zijn in dat geval
niet meer van toepassing op deze tickets. De hierboven vermelde annuleringskosten kunnen dan nog vermeerderd worden met
eventuele bijkomende kosten aangerekend door de diverse betrokken leveranciers, o.a. vervoerders en/of vooraf betaalde lokale
permits.

Wijzigingskosten

Alle kosten voor wijziging van het dossier, na opmaak van de bestelbon, vallen ten laste van de reiziger.

1. De reiziger kan zijn deelname doorgeven aan een andere kandidaat met een extra adlinistratieve kost van 300€. Dit kan tot 8 weken voor vertrek.
2. Een reeds uitgeschreven vliegtuigticket kan nooit gewijzigd worden. Voor reeds uitgeschreven tickets gelden 100%
annuleringskosten, steeds ten laste van de reiziger. Dit geldt ook voor eventuele logies die aan niet-terugbetaalbare
tarieven worden gereserveerd en dit bij reservatie wordt meegedeeld.
3. Indien een naamswijziging mogelijk is bij vliegtickets zijn de kosten hieraan verbonden steeds ten laste van de reiziger(s).
4. Indien via Jowi Reizen vervoer of transfers zijn geboekt buiten deze die zijn inbegrepen, dan gelden de
annuleringsvoorwaarden/wijzigingskosten van de vervoerder

Een goede voorbereiding is van cruciaal belang wanneer je wilt deelnemen aan een extreme mountainbike endurance ( marathon) als deze. Je grenzen verleggen is één ding maar er ook nog van kunnen genieten is compleet iets anders. Wanneer je goed getraind aan de start komt zal de beleving des te intenser zijn. Belangrijk is dat je minimum 4 maanden vooraf start met je trainingsschema. Met 3 à 4 trainingen verspreid over de week kom je al een heel eind. Wissel duurtraining (racefiets) af met weerstands- en intervaltrainingen (MTB). Zowel ritten op de weg ( min.3u) als off road tochten ( min.1,5u) passen perfect in dit trainingsschema. De laatste 5 weken stijgt de duur per training best van 7u per week naar 11u per week.

Elke deelnemer dient voor de start een medisch attest aan te leveren waarin een arts aangeeft dat hij/zij fysiek in staat is om deel te nemen aan RDM.

Een voorbeeld van dit formulier vind je hier 

persoonlijk medisch formulier RDM 2024 NL

Het medisch attest dient doorgestuurd te worden per mail en dit voor 3/8/2024. Het mag ook afgegeven worden aan één van onze artsen tijdens de infodag op 3/8/2024.

Inhoud EHBO kit

Antibiotica Ciprofloxacine 500 / Floxapen 500
Medicatie tegen buikpijn, overgeven en diarree
Algemene pijnstillers bv Paracetamol Ibuprofen
Antibiotische zalf
Antibiotische oogdruppels
Antiallergische zalf
ORS

Verbandmateriaal en andere

Drukverband
Ontsmetting bv Iso-betadine ( unidose )
Pleisters en verband ( kompressen )
Schaartje en pincet
Vochtige doekjes
Oogspoeling
Zonnecrème en after sun

Goed materiaal is bij deze challenge van essentieel belang. Zorg daarom voor een

 1. goed geprepareerde en goed gecontroleerde fiets
 2. controle van de banden & wiel-set
  controle van de slijtage onderdelen zoals ketting en tandwielen
 3. controle van het remsysteem, remblokken, lagers (trapas -balhoofd)
 4. Batterijen van GPS, computers en hartslagmeters

Omdat de pistes vaak ruw en rotsachtig zijn gebruik je dus best een stevige fiets ( MTB) die tegen een stootje kan en in goede staat verkeert.

Een goede voorvering is aan te raden, zeker wanneer je rugproblemen wil vermijden.
Uit een full suspension haal je op dit terrein het meeste voordeel en plezier.
Kies zeker voor banden met een echt profiel, een goede grip en stevige zijflanken.
Aanrader: Vittoria Mzezcal 2.25
Bij tubeless banden is de kans op lek rijden veel kleiner, de band is lichter, men kan met een lagere bandenspanning rijden voor een lagere rolweerstand en hebben een goede grip op dit terrein.
( stan’s no tube)


Zorg voor een aangepaste zithouding zodat je probleemloos een afstand van 85 km per dag kan overbruggen.
Kies niet persé voor lichtgewicht maar kies voor betrouwbaarheid.

Ook gravel bikes en E bikes zijn welkom op RDM!!! 

Een derailleur hanger ( pad )
Spaken voor speciale wielen ( vaak 2 maten per wiel)
Ventielen voor tubeless wielen
Remblokken (2sets)

Extra buitenband

Melk, lint + ventiel voor tubeless banden
ev. extra schoenplaatjes

Fietsslot ( optioneel)
Zadeltas met ev. binnenband, bandenreparatiekit en pomp
(co2 patronen kunnen niet mee op het vliegtuig)
Multitool, kettingpons
Waterbidons en camelbag ( samen minimum 4 liter per persoon)
Licht op de fiets en reservezaklamp

Wij verzorgen het fietstransport van en naar Marokko voor alle deelnemers die voor het all-in pakket gekozen hebben. Omdat er een zeer grote lading met fietsen moet getransporteerd worden, dient de laadruimte van de vrachtwagens optimaal benut te worden. De transportdozen moeten dus allemaal dezelfde afmeting hebben om het stapelen te vereenvoudigen en de kans op beschadiging tot een minimum te herleiden. Elke deelnemer is dus verplicht zijn fiets te verpakken in een kartonnen fietsdoos. Hiervoor kan je bij ons terecht of bij je lokale fietsdealer. (afm.: 146cmx83cmx21cm)

ER WORDEN GEEN UITZONDERINGEN AANVAARD TENZIJ VOOR E-BIKES.

Alle fietsen worden verzameld op een vooraf bepaalde locatie in België één week voor vertrek.

Fietsdozen die bij ons besteld worden via het persoonlijk online dossier worden op de infodag geleverd of zullen klaarliggen op de plaats waar de fietsen 1 week voor vertrek dienen ingeleverd te worden. ( kostprijs 20€ per stuk) 

Check zeker deze video waarin we in verschillende stappen uitleggen hoe je je fiets dient te verpakken.

HOW TO PACK YOUR MTB FOR TRANSPORT

De vrachtwagens zullen ongeveer 7 dagen onderweg zijn.

Ook voor de terugreis dienen de fietsen verpakt te worden in dezelfde fietsdoos.

Tijdens het event worden alle fietsdozen opgevouwen en bewaard in onze trucks. 

ALLES WAT IN DE DOOS GING BIJ VERTREK MOET ER DUS UIT TER PLAATSE EN IN JE BAGAGE GESTOPT WORDEN!

Ter plaatse worden enkel fietsen getransporteerd door ons bij onherstelbare technische schade of wanneer je als deelnemer ernstig gewond bent en niet verder kan rijden 

Wij werken tijdens RocDuMaroc met Garmin Software.
Het is wel mogelijk om een ander merk van GPS te gebruiken. Belangrijk is dat je de gpx bestanden die daags voor vertrek zullen aangeleverd worden, kan uploaden op je eigen toestel.

We doen 1 week vóór de start een laatste verkenningstocht om te checken of de pistes nog in goede staat zijn. Daarom kunnen we pas kort voor vertrek de finale gpx bestanden doorsturen.

Tot voor enkele jaren terug werden alle bestanden ter plaatse opgeladen. Dat is voorbijgestreefd ondertussen.

We werken niet met routes maar met tracks.
Je hebt hiervoor geen kaarten van Afrika nodig.  Enkel bij de Edge 1030 hebben we in het verleden wel eens problemen opgemerkt bij het uitlezen van gpx bestanden. Een update of een cartografie installeren help soms bij deze toestellen.

Elke deelnemer brengt zijn of haar eigen toestel mee. Eén per team is onvoldoende.

Zorg voor een powerpack.

Wcup is sinds meer dan 10 jaar onze vaste partner. Zij leveren alle energiedrinks tijdens en na elke etappe.

Op de verschillende CP’s zijn volgende producten beschikbaar:

 • sportdrink of long distance drink.
 • zoete koeken
 • snoep 
 • nootjes
 • water
 • fruit 
 • ors ( waar nodig)

Na elke etappe voorzien we Wcup recupe drank of Thrive recupe drank. :

Thrive beer

Wat voorzien we niet:

 • sportdrank bij de start
 • ORS à volonté

Best is dat je nog een 10 tal extra energy bars zelf voorziet. Mocht je onderweg tussen 2 CP’s toch nog een dipje krijgen of je moet lang wachten owv een technische panne.

Ontbijt:

 • Cafe copain koffie
 • vers Marokkaans wit brood ( geen bruin brood beschikbaar)
 • zoet beleg
 • zout beleg
 • 2 x omelet
 • 1 x pannenkoeken
 • yoghurt
 • granola of muesli

Na elke rit:

 • pastabar
 • recupedrank Wcup
 • recupedrank Thrive

Avondmaal

 • voorgerecht
 • hoofdgerecht
 • dessert

Onderweg op de checkpoints:

 • water
 • energiedrank Wcup
 • fruit
 • koeken
 • snoep
 • nootjes
 • frisdrank
 • ORS bij uitdrogingsverschijnselen

Ter plaatse

Wij voorzien tijdens de reis voldoende maaltijden, tussendoortjes en drankjes voor iedereen. Echter niet elke deelnemer heeft dezelfde noden en daarom is het beter om voor jezelf extra gels en energierepen te voorzien. Het kan gebeuren dat je de bevoorradingspost niet tijdig bereikt of dat je technische panne hebt onderweg waardoor je reserves snel opgebruikt zullen zijn. Extra snacks onderweg kunnen dus zeer goed van pas komen.

Bij de start is er geen energiedrank voorzien aangezien het uitgebreid ontbijt voor voldoende koolhydraten zorgt tot bij het eerste CP.

Weet dat gemiddeld iedereen ongeveer 60gr koolhydraten per uur nodig heeft tijdens de ritten. Veel meer suikers zorgen enkel maar voor maag en darmklachten. 

Bereid je thuis al voor op de inname van die hoeveelheden koolhydraten.

Wil je bij de start of tussen 2 checkpoints toch nog wat extra’s, breng deze dan best in kleine verpakkingen of uni dosissen mee.

ORS kan nuttig zijn bij extreme hitte en wanneer je weet dat je meer vocht verliest dan gemiddeld.

Voorzie een capaciteit van minimaal 3l water op de fiets.

Tijdens RocDuMaroc reizen minimaal 4 artsen en één verpleegkundige met ons mee. Zijn zorgen voor eerste hulp onderweg. Twee artsen volgen de track van onze deelnemers en er staat één arts of verpleegkundige op een checkpoint. De verpleegkundige verplaatst zich tussen het bivak en het checkpoint. Bij ziekte of ongeval zal de arts beoordelen of verdere gespecialiseerde medische hulp noodzakelijk is en of opname of repatriëring vereist is. Dit laatste gebeurt enkel in samenspraak met jouw verzekeringsmaatschappij.

MEDISCHE HULPPOST IN HET BIVAK

 • Beschikbaar 24/7
 • Verzorgingen gebeuren 15-30 min. voor ontbijt of ’s avonds voor avondeten.
 • Voor urgentie steeds in iemand paraat

Er reizen steeds 6 fietsmecaniciens met ons mee. Zij zorgen voor technische assistentie onderweg en in het bivak. Zij brengen ook een voorraad reserveonderdelen mee. Een basis sleuteltechniek is echter wel vereist. Een ketting vervangen of een band plakken is iets dat je perfect zelf kan. Onze mecaniciens zijn er om de meer complexe technische problemen op te lossen.

Omwille van de soms extreme weersomstandigheden, de grote fysieke inspanningen en verhoogd vochtverlies is het niet ongewoon dat je lichaam snel uitgeput is en hierdoor meer vatbaar voor o.a. maag – en darmproblemen. Dit kan uiteraard vermeden worden door een goede voorbereiding, aangepaste voeding en minimaal 6-8 liter vocht per dag. Is dit echter niet voldoende en je kunt niet meer verder zal onze arts op het terrein bepalen wat de beste oplossing is en word je door ons naar het volgende bivak gebracht. Afhankelijk van de locatie waar je je bevindt zal dit per moto of per 4×4 zijn.

Indien je graag een snipperdag neemt omdat je even op je positieven wil komen, kan je met een minibusje van de organisatie meerijden. 

Indien je op dag 2 uitvalt omwille van medische of technische problemen kan je met ons mee verder reizen of je kan terugkeren naar huis ( op eigen kosten)

We overnachten voornamelijk in bivaks. Een tentenkamp ( één tweepersoonspop up tent per persoon) met eigen catering en douche mogelijkheid. Deze worden opgezet op de meest unieke en vaak afgelegen locaties. De nutsvoorziening is niet altijd naar onze Europese standaarden. Uiteraard blijft de factor avontuur belangrijk en is het onvermijdelijk dat op afgelegen locaties we soms moeten inboeten op comfort.

De tenten die we aanbieden zijn “water resistent”, ademend en voldoen aan alle moderne normen van een goede outdoor pop up tent. Elke deelnemer heeft zijn/haar eigen tent. Koppels slapen samen aangezien wij voor hen driepersoons tenten voorzien. Wij zorgen voor een matras voor elke deelnemer. Jij zorgt enkel voor een matrascover.

Het hotel bij aankomst is comfortabel met een typisch Marokkaans karakter. Iedereen slaapt op basis van 2-3-4 of 5 persoonskamers. We houden bij de kamerverdeling steeds rekening met de verschillende teams en persoonlijke voorkeuren ( slaapmaatje)

Er worden voornamelijk koolhydraatrijke maaltijden bereid. Dit wil zeggen dat er veel pastagerechten zullen geserveerd worden. Maar rijst en aardappelen staan zeker ook op het menu. Eiwitrijke voeding zoals vlees is eerder beperkt. Dus als vegetariër kom je zeker niets te kort. Er worden echter geen aparte menu’s samengesteld. Indien je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen dien je dit aan te duiden op je medisch fiche. Voor vragen hierover kan je steeds bij de organisatie terecht.

Aangezien we ons meestal in het midden van de woestijn bevinden zal het een uitdaging zijn om ergens gekoelde drankjes te vinden. Per uitzondering kom je wel eens een klein cafeetje tegen. De vraag zal zijn of de drankjes gekoeld zullen zijn en of ze niet een paar maanden vervallen zijn. Het is niet zo dat ze er dagelijks massa’s drankjes verkopen. In het bivak zijn altijd gekoelde dranken beschikbaar bij de bar.

Wij beschikken in het bivak over onze eigen stroomgeneratoren. Hierdoor kunnen wij volledig autonoom werken. In het bivak worden voldoende stekkers voorzien zodat iedereen zijn GPS, GSM of fietsbatterijen dagelijks kan opladen.

Veel geld heb je onderweg niet nodig aangezien wij voor alles zorgen. Alle maaltijden, water, energie- en recuperatiedranken, fruit, koeken en alle overnachtingen zijn inbegrepen. Cola, Fanta en bier kunnen gekocht worden in het bivak of in het hotel waar we logeren. Breng zeker ook wat cash geld mee als je vervangstukken moet aankopen voor je fiets ( bij technische panne) Dit kan je allemaal met euro’s betalen. Wil je toch graag onderweg een lokaal drankje of een leuk souvenir kopen breng je gewoon wat extra euro’s mee. Op dag 1 kan je dit dan bij ons voor maximaal 50 euro per persoon inwisselen. In alle steden kan je zonder probleem ook wisselen maar aangezien we enkel op dag 8 terug in de “bewoonde” wereld komen ben je hiermee niet echt verder geholpen. 

Aangezien de challenge voornamelijk plaats vindt in de woestijn van Marokko, is het moeilijk om onderweg souvenirs te vinden. Bij aankomst in Ourazazate kan je wel wat shops vinden maar verwacht er niet te veel van.  Ook op de luchthaven van Errachidia is het aanbod zeer beperkt. 

Op dag 1 kan iedereen een lokale simkaart + krediet kopen bij ons. Hiermee kan je bellen en surfen. Best is dat je een extra smartphone voorziet per team. Deze kan je dan als hotspot gebruiken. In de hotels waar we verblijven is free wifi. Deze is echter vaak overbelast wanneer iedereen samen zijn social media of mails gaat checken. Geduld is sowieso nodig als je iets wil posten of delen.