header-roc-du-maroc-07

Veelgestelde vragen

Voorbereiding

Er staat geen leeftijd op een sportieve uitdaging als deze. Belangrijk is dat je in zeer goede gezondheid verkeert en dat je fysiek voldoende bent voorbereid om deel te nemen aan een mountainbike marathon. Dit wil zeggen dat je minimaal 6 maanden vooraf moet starten met een aangepast trainingsschema en dat zowel je voeding als leefgewoonten gedurende deze periode aangepast worden. Tijdens de challenge zullen vooral het klimaat en de slopende afstanden een grote vijand vormen. We vragen daarom ook aan elke deelnemer om een uitgebreide medische check up te laten uitvoeren bij zijn of haar huisarts. Zonder goedgekeurd medisch attest kan je niet deelnemen aan RocDuMaroc

Je kan zeker als solo rijder deelnemen. Er worden geen extra kosten aangerekend. Je slaapt alleen in een tent die door ons wordt aangeleverd. Zowel bij de start als bij aankomst slaap je in een kamer op basis van twee personen. Je deelt je kamer dus met een andere solorijder of deelnemer naar keuze. Tijdens de verschillende etappes is het verplicht om met minimaal 2 personen samen te rijden. Zo kan je co-rijder de organisatie verwittigen indien je technische of medische assistentie nodig hebt. Elke deelnemer gebruikt zijn eigen Garmin gps toestel. Dit moet steeds opgeladen zijn bij de start.

Voor Marokko heb je een geldige reispas ( internationaal paspoort) nodig. De reispas moet nog tot 3 maanden na het einde van de reis geldig zijn. 

Sinds de Covid Pandemie zijn er heel wat landen die een volledige vaccinatie + PCR test vereisen. Daarnaast zijn de vereisten voor deelname aan een groot internationaal sport event nog strikter. De kans is zeer groot dat voor deelname aan RDM een volledige vaccinatie alsook een pcr test gevraagd wordt. Een verwittigd man is er 2 waard.

Een annulatie verzekering is niet verplicht maar wel ZEER STERK aanbevolen. Sinds de covid pandemie zijn er nog weinig zekerheden. Zo kan een positieve PCR test vlak voor vertrek al gauw voor grote teleurstellingen zorgen. Ook kan een val enkele weken voor vertrek ervoor zorgen dat je je niet kan voorbereiden. Indien je in beide gevallen geen annulatie verzekering hebt verlies je je inschrijvingsgeld volledig. Indien je wel een annulatieverzekering hebt zullen zij je inschrijvingsgeld terugbetalen.

 

Iedereen die deelneemt aan RocDuMaroc is verplicht om een reis- en repatriëringsverzekering af te sluiten. Aangezien de verschillende etappes verlopen doorheen de afgelegen gebieden van Marokko is het niet vanzelfsprekend om snel de juiste medische hulp te vinden. De kans op een val is zeker niet uitgesloten tijdens deze challenge. Vaak is men na een aantal dagen uitgeput en eist dit zijn tol. Meestal is dit met wat rust verholpen maar bij aanhoudende malaise of na een ernstige valpartij met breuken of bloedingen tot gevolg is men in deze landen vaak niet in staat om aangepaste medische zorgen toe te dienen. De ziekenhuizen zijn niet met dezelfde medische apparatuur uitgerust zoals wij Europeanen, dat gewoon zijn. Het is dus best om zo snel mogelijk naar België of Nederland gerepatrieerd te worden. Zonder verzekering kost dit fortuinen en veel kostbare tijd. Een goede verzekering kan jouw kosten al vlug beperken tot een minimum. Voor meer vragen over een bijstandsverzekering kan je steeds terecht bij je ziekteverzekering of bij Jowi Reizen ( enkel voor België

De meeste luchtvaartmaatschappijen aanvaarden 1 stuk bagage van maximaal 20kg / pers. (L + B + H = 158cm) en 1 stuk handbagage van max. 10 kg / persoon (max. 55 x 40 x 23 cm) Je hebt echter onderweg niet meer nodig dan enkele fietsoutfits, een paar t shirts, een lange broek, wat reserveonderdelen, etc.… We willen daarom iedere deelnemer met aandrang vragen om zijn bagage zo veel mogelijk te beperkten. ( max 20kg )

Ter plaatse moeten bijna dagelijks alle sporttassen getransporteerd worden. Het is voor niemand leuk om 150 tassen van 20 kg te versjouwen. Ook voor jezelf is dit geen cadeau. Met 20 kg per persoon kom je al een heel eind. Breng ook zeker geen harde koffer of een trolley met wieltjes mee. Deze zou door het stapelen in de vrachtwagen stuk kunnen gaan. Het best is om een flexibele ( stoffen) sporttas mee te brengen. Deze zijn licht en makkelijk hanteerbaar.

Omdat de tentjes niet bedoeld zijn om je bagage in op te bergen is het aanbevolen om een plastic beschermhoes mee te brengen zodat je bagage droog blijft indien het ’s nacht of overdag zou regenen. Makkelijker nog is kiezen voor een waterproof sporttas.

Aangezien de start op +/- 2000m hoogte plaatsvindt kan het kouder zijn dan dat je zou verwachten in Marokko. Ook de nachten zullen vaak heel fris zijn…ook al kan het overdag tot 30gr worden. Daarom neem je best zowel dikkere als lichte kledij mee. Verschillende dunne laagjes over mekaar is het meest interessant.

Beperk je tot het hoogstnoodzakelijke. Je bent ten slotte maar 8 dagen van huis en je brengt het meeste tijd door op je fiets. Investeer dus liever in een extra fietsoutfit.

Indien je een annulatie verzekering hebt genomen kan je in veel gevallen je voorschot of het reeds betaalde saldo recupereren. ( zie voorwaarden verzekeringsmaatschappij) Indien je geen verzekering hebt en je kan niet meer mee dan kan je je deelname verplaatsen naar een volgende editie of een plaatsvervanger zoeken. Dit laatste kan tot maximaal 8 weken voor vertrek en gaat gepaard met administratieve kosten. Best is dat je bij annulatie steeds contact opneemt met de organisatie of het reisbureau.

Een goede voorbereiding is van cruciaal belang wanneer je wilt deelnemen aan een extreme mountainbike endurance ( marathon) als deze. Je grenzen verleggen is één ding maar er ook nog van kunnen genieten is compleet iets anders. Wanneer je goed getraind aan de start komt zal de beleving des te intenser zijn. Belangrijk is dat je minimum 4 maanden vooraf start met je trainingsschema. Met 3 à 4 trainingen verspreid over de week kom je al een heel eind. Wissel duurtraining (racefiets) af met weerstands- en intervaltrainingen (MTB). Zowel ritten op de weg ( min.3u) als off road tochten ( min.1,5u) passen perfect in dit trainingsschema. De laatste 5 weken stijgt de duur per training best van 7u per week naar 11u per week.

De kans is zeer groot dat je volledig gevaccineerd zal moeten zijn ( tegen covid 19) om Marokko binnen te komen om daar dan deel te nemen aan een groot internationaal event.

Inhoud EHBO kit

Antibiotica Ciprofloxacine 500 / Floxapen 500
Medicatie tegen buikpijn, overgeven en diarree
Algemene pijnstillers bv Paracetamol Ibuprofen
Antibiotische zalf
Antibiotische oogdruppels
Antiallergische zalf
ORS

Verbandmateriaal en andere

Drukverband
Ontsmetting bv Iso-betadine ( unidose )
Pleisters en verband ( kompressen )
Schaartje en pincet
Vochtige doekjes
Oogspoeling
Zonnecrème en after sun
Muggenmelk Deet > 50%

Goed materiaal is bij deze challenge van essentieel belang. Zorg daarom voor een

goed geprepareerde en goed gecontroleerde fiets
controle van de banden & wiel-set
controle van de slijtage onderdelen zoals ketting en tandwielen
controle van het remsysteem, remblokken, lagers (trapas -balhoofd)
Batterijen van GPS, computers en hartslagmeters

Omdat de pistes vaak ruw en rotsachtig zijn gebruik je dus best een stevige fiets ( MTB) die tegen een stootje kan en in goede staat verkeert.

Een goede voorvering is aan te raden, zeker wanneer je rugproblemen wil vermijden.
Uit een full suspension haal je op dit terrein het meeste voordeel en plezier.
Kies zeker voor banden met een echt profiel, een goede grip en stevige zijflanken.
Aanrader: Continental race King 2,25
Bij tubeless banden is de kans op lek rijden veel kleiner, de band is lichter, men kan met een lagere bandenspanning rijden voor een lagere rolweerstand en hebben een goede grip op dit terrein.
( stan’s no tube)
Zorg voor een aangepaste zithouding zodat je probleemloos een afstand van 85 km per dag kan overbruggen.
Kies niet persé voor lichtgewicht maar kies voor betrouwbaarheid.

Ook gravel bikes en E bikes zijn welkom op RDM!!! 

Een derailleur hanger ( pad )
Spaken voor speciale wielen ( vaak 2 maten per wiel)
Eventueel een extra achterwiel.
Ventielen voor tubeless wielen
Remblokken (2sets)
Schoenplaatjes
Fietsslot
Zadeltas met ev. binnenband, bandenreparatiekit en pomp
(co2 patronen kunnen niet mee op het vliegtuig)
Multitool, kettingpons
Waterbidons en camelbag ( samen minimum 4 liter per persoon)
Licht op de fiets en reservezaklamp

Wij verzorgen het fietstransport van en naar Marokko voor alle deelnemers die voor het all-in pakket gekozen hebben. Omdat er meer dan 250 fietsen moeten getransporteerd worden, dient de laadruimte van de vrachtwagens optimaal benut te worden. De transportdozen moeten dus allemaal dezelfde afmeting hebben om het stapelen te vereenvoudigen en de kans op beschadiging tot een minimum te herleiden. Elke deelnemer is dus verplicht zijn fiets te verpakken in een kartonnen fietsdoos. Hiervoor kan je bij ons terecht of bij je lokale fietsdealer. (afm.: 146cmx83cmx21cm) Alle fietsen worden verzameld op een vooraf bepaalde locatie in België één week voor vertrek.

De vrachtwagens zullen ongeveer 5 dagen onderweg zijn.

Ook voor de terugreis dienen de fietsen verpakt te worden in dezelfde fietsdoos.

Ter plaatse worden enkel fietsen getransporteerd door ons bij onherstelbare technische schade of wanneer je als deelnemer ernstig gewond bent en niet verder kan rijden

Wij werken tijdens RocDuMaroc ENKEL met Garmin Software.
Het is dus niet mogelijk om een ander merk van GPS te gebruiken omdat deze niet compatibel zijn met de software.
Type EDGE 600, EDGE 700 en EDGE 800 volstaan. We werken niet met routes maar met tracks.
Je hebt hiervoor geen kaarten van Afrika nodig.

Tijdens het trainingsweekend wordt er door een Garmin specialist een workshop gegeven. Hiervoor is echter een basiskennis GPS- lezen vereist. We willen voornamelijk vermijden dat deelnemers toekomen in Marokko met hun GPS toestel nog in de verpakking. Dit leidt onvermijdelijk tot een heleboel frustraties ter plaatse en in het ergste geval tot een nachtelijke zoektocht. Elke deelnemer brengt trouwens zijn of haar eigen toestel mee. Eén per team is onvoldoende.

Ter plaatse

Wij voorzien tijdens de reis voldoende maaltijden, tussendoortjes en drankjes voor iedereen. Echter niet elke deelnemer heeft dezelfde noden en daarom is het beter om voor jezelf extra gels en energierepen te voorzien. Het kan gebeuren dat je de bevoorradingspost niet tijdig bereikt of dat je technische panne hebt onderweg waardoor je reserves snel opgebruikt zullen zijn. Extra snacks onderweg kunnen dus zeer goed van pas komen.

Tijdens RocDuMaroc reizen minimaal 2 artsen en één verpleegkundige met ons mee. Zijn zorgen voor eerste hulp onderweg. Eén arts volgt de track van onze deelnemers en één arts zal op een checkpoint staan. De verpleegkundige verplaatst zich tussen het bivak en het checkpoint. Bij ziekte of ongeval zal de arts beoordelen of verdere gespecialiseerde medische hulp noodzakelijk is en of opname of repatriëring vereist is. Dit laatste gebeurt enkel in samenspraak met jouw verzekeringsmaatschappij.

Er reizen steeds 2 fietsmecaniciens met ons mee. Zij zorgen voor technische assistentie onderweg en in het bivak. Zij brengen ook een voorraad reserveonderdelen mee. Een basis sleuteltechniek is echter wel vereist. Een ketting vervangen of een band plakken is iets dat je perfect zelf kan. Onze mecaniciens zijn er om de meer complexe technische problemen op te lossen.

Waar we ook logeren steeds zijn er enthousiaste locals in de buurt die graag je fietskledij voor een luttel bedrag willen wassen. Ook wij voorzien de mogelijk om je kledij te reinigen. Best is echter om voldoende setjes mee te brengen.

Omwille van de extreme weersomstandigheden, de grote fysieke inspanningen en overmatig vochtverlies is het niet ongewoon dat je lichaam snel uitgeput is en hierdoor meer vatbaar voor o.a. maag – en darmproblemen. Dit kan uiteraard vermeden worden door een goede voorbereiding, aangepaste voeding en minimaal 8 liter vocht per dag. Is dit echter niet voldoende en je kunt niet meer verder zal onze arts op het terrein bepalen wat de beste oplossing is en word je door ons naar het volgende bivak gebracht. Afhankelijk van de locatie waar je je bevindt zal dit per moto of per 4×4 zijn.

Indien je graag een snipperdag neemt omdat je even op je positieven wil komen zullen wij als organisatie niet kunnen zorgen voor transport. Wij dienen onze beperkte plaatsen vrij te houden voor deelnemers die gewond zijn of onderweg onherstelbare technische panne hebben.

We overnachten voornamelijk in bivaks. Een tentenkamp ( 1 pop up tent per persoon)met eigen catering en douche mogelijkheid. Deze worden opgezet op de meest unieke en vaak afgelegen locaties. Midden in de woestijn, op het grasveld van een klein schooltje of langs de oevers van een meer. De nutsvoorziening is niet altijd naar onze Europese normen maar worden indien nodig door onze logistieke medewerkers zelf opgebouwd. Uiteraard blijft de factor avontuur belangrijk en is het onvermijdelijk dat op afgelegen locaties we soms moeten inboeten op comfort.

De tenten die we aanbieden zijn “water resistent”, ademend en voldoen aan alle moderne normen van een goed outdoor pop up tent. Elke deelnemer heeft zijn/haar eigen tent. Koppels slapen samen aangezien wij voor hen tweepersoons tenten voorzien.

Het hotel bij aankomst en bij vertrek is luxueus met een typisch Marokkaans karakter ( 1001 nacht)

Al onze gerechten werden in samenspraak met een sportvoedingsconsulent samengesteld en zijn dus aangepast aan de bijzondere noden van onze deelnemers. Zowel bij het ontbijt, als bij het avondmaal worden koolhydraatrijke gerechten geserveerd. Bij aankomst in het bivak is er steeds pasta en recuperatiedrank. Dit volledig in functie van een spoedig herstel en om het koolhydratentekort zo snel mogelijk aan te vullen. Onderweg voorzien we bevoorrading voor iedereen: energiedrankjes, vers fruit en koeken. Water is gratis en in overvloed te krijgen. ( Minimaal 8 liter per persoon)

Er worden voornamelijk koolhydraatrijke maaltijden bereid. Dit wil zeggen dat er veel pastagerechten zullen geserveerd worden. Maar rijst en aardappelen staan zeker ook op het menu. Eiwitrijke voeding zoals vlees is eerder beperkt. Dus als vegetariër kom je zeker niets te kort. Er worden echter geen aparte menu’s samengesteld. Indien je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen dien je dit aan te duiden op je medisch fiche. Voor vragen hierover kan je steeds bij de organisatie terecht.

Iedere deelnemer is verplicht om een capaciteit van minimaal 4L water mee te nemen op de fiets. Dit is voldoende om de afstand tot het volgende checkpoint te overbruggen. Water is voor iedereen gratis en is in overvloed aanwezig. Geen reden dus om het met minder te willen doen. Dit zal je onderweg ongetwijfeld bekopen. Het kan gebeuren dat je technische panne krijgt en je een tijdje moet wachten op assistentie. Met onvoldoende water op zak zou dit wel eens een ware uitputtingsslag kunnen worden.

Aangezien we ons meestal in het midden van de woestijn bevinden zal het een uitdaging op zich zijn om ergens gekoelde drankjes te vinden. Per uitzondering kom je wel eens een klein cafeetje tegen. De vraag zal zijn of de drankjes gekoeld zullen zijn en of ze niet een paar maanden vervallen zijn. Het is niet zo dat ze er dagelijks massa’s drankjes verkopen. In het bivak zijn altijd gekoelde dranken beschikbaar.

Wij beschikken in het bivak over onze eigen stroomgenerator. Hierdoor kunnen wij volledig autonoom werken. In het bivak worden voldoende stekkers voorzien zodat iedereen zijn GPS of GSM –toestel regelmatig kan opladen.

Veel geld heb je onderweg niet nodig aangezien wij voor alles zorgen. Alle maaltijden, water, energie- en recuperatiedranken, fruit, koeken en alle overnachtingen zijn inbegrepen. Cola, Fanta en bier kunnen gekocht worden in het bivak of in het hotel waar we logeren. Dit kan je allemaal met euro’s betalen. Wil je toch graag onderweg een lokaal drankje of een leuk souvenir kopen breng je gewoon wat extra euro’s mee. Op dag 1 kan je deze bij ons maximaal 50 euro per persoon inwisselen. In alle steden kan je zonder probleem ook wisselen maar aangezien we enkel op dag 8 terug in de bewoonde wereld komen ben je hiermee niet echt verder geholpen. Kredietkaarten worden bijna nergens aanvaard. Met een VISA kaart kan je misschien geld afhalen, maar vaak werkt dat niet. Master Card, Maestro, Bancontact of andere kaarten zijn nutteloos.

Aangezien de challenge zich voornamelijk afspeelt in de woestijn van Marokko, is het moeilijk om onderweg souvenirs te vinden. Bij aankomst in het hotel zullen wij een aantal verkopers uitnodigen en kan je indien gewenst iets leuk kopen. Op de luchthaven van Fez en Errachidia kan je uiteraard ook nog souvenirs vinden.

Vele mensen nemen graag geschenkjes mee voor de lokale kinderen. Zolang dit met mate gebeurd kan dit niet zo veel kwaad. Snoep is uit den Boze, aangezien er weinig tandartsen zijn in deze regio! Schoolgerief is altijd welkom. Geneesmiddelen, verbanden en ander medisch materiaal kan altijd van pas komen in de plaatselijke ziekenhuizen. Beperk je tot een klein tasje materiaal. Je bagage is al zeer beperkt.

Samen met onze lokale provider bieden wij onze deelnemers een lokale simkaart aan met 5 euro belwaarde. Hiermee kan ongeveer 30 min naar huis bellen of SMS-en. De connectie is goed over het ganse land en je belt een stuk goedkoper dan via je eigen Belgische of Nederlandse provider.

In de weinige cyber cafés die we onderweg tegenkomen kan je met wat geluk een kwartiertje ononderbroken surfen op het internet. Een blog of je facebook pagina dagelijks bijwerken is dus onbegonnen werk.