STAGE 1: Jelle Hansseuw en Frederik Decaesteker tonen visitekaartje tijdens eerste etappe.

Jelle Hanseeuw en Frederik Decaesteker tonen visitekaartje tijdens eerst etappe Roc du Maroc

De eerste rit van de Roc du Maroc 2019 met start aan het “Kingdom of Heaven” kasteel in Ouarzazate kende een vlotte start met 172 renners die allen via een stevige versnelling de Marokkaanse woestijn in spurten.  Een grote groep competitierijders zonderden zich vrij snel af van de challenge-rijders en na 30km aan het eerste tussenpunt had zich een ruime kopgroep van een twintigtal renners gevormd die door de rivierbedding de eerste bevoorrading passeerden.  Het tussenstukje weg vlak na die zone was het sein aan de duo’s Jelle Hanseeuw – Frederik Decaesteker en Michiel Van Aelbroeck – Bart Seynaeve om door te gaan en een lange vlucht op te zetten.

In de achtervolging knokten Pascal De Kort en Johnny Goetschalckx zich in de categorie Grandmaster (50+) na 40km naar een knappe derde plaats.  Michael Ossieur en Stefaan Vaes bleven lang in de buurt, maar een lekke band maakten dat ze nooit tot op het wiel kwamen en tevreden moesten zijn met de vierde plaats, maar wel een knappe overwinning in de categorie masters (40+).

Vooraan reden de twee duo’s samen tot kilometer 75 waarna Hanseeuw en Decaesteker hun goeie conditie toonden en bergop metertje voor metertje wegreden van Van Aelbroeck- Seynaeve.  Een leegloper vooraan en korte pitstop om met een CO2 patroon wat extra lucht in de band te pompen maakten dat alles te herdoen was op 20km van de aankomst, maar even verder konden Hanseeuw en Decaesteker toch hun overmacht tonen en na 115km zegevierend over de meet rijden met 1m46 voorsprong op Van Aelbroeck-Seynaeve.

De Kort-Goetschalckx vervolledigden het dagpodium en bevestigden hun overmacht in de grandmasters categorie op 22m40 van de winnaars terwijl Ossieur-Vaes 27m48 moesten toegeven.

Ook knap was de zesde plaats voor het eerste mixed duo Luc Bellings en Alice Pirard.

De vele renners uit de challenge klasse sijpelden één voor één binnen en genoten van het mooie landschap, de bevoorradingen en de strijd tegen zichzelf en de natuurelementen.  Morgen volgt er een rit van 102km met 2350m hoogtemeters richting El Kelaa M’Gouna